Одберете јазик
 
на веб страната на здружението
СУДСКО МЕДИУМСКИ СОВЕТ
Sudsko mediumski
Судска Етика
Судиски информатор
Судиска ревија
Судска ревија
Публикации
Закони, прописи, акти
 
Службен Весник
Средба на претседателот Саити со експерти од Оценската мисија на Европската Комисија
 
December 15, 2017
 

Средба на претседателот Саити со експерти од Оценската мисија на Европската Комисија

15.12.2017 година

На 15.12.2017 година претседателот Саити оствари средба со експертите од Оценската мисија на Европската комисија, чија цел е да се обезбеди на ЕК и земјата-корисничка проценка за капацитетот на земјата за ефикасно решавање на случаи на корупцијаи организиран криминал од висок профил, вклучително и перењето пари, преку анализа на случаи и како по нив е постапено во текот на фазата на истрага, гонењето и судскиот процес до правосилноста на пресудата, вклучувајќи ја и конфискацијата на приноси од криминал.

На средбата, соговорниците разговараа за моменталните предизвици во судството и идните чекори. Во таа насока, претседателот Саити ги информираше експертите за напорите на Здружението на судиите во правец на реформата на правосудниот сектор, како и за заложбите за подобрување на статусните прашања на судиите и градење на релевантни механизми за независност на судството.

Соговрниците заклучија дека идните реформски активности треба да бидат транспарентни и во овој процес да се вклучат сите релевантни фактори на правосудсниот сектор.


Назад
f
Судски Совет
Судови на РМ
Академија за обука на судии и јавни обвинители
Биро за судски вештачења
Адвокатска комора
Комора на извршители на РМ
Нотарска комора на РМ
Јавно обвинителство на РМ
ДПРМ
 
 
©2011 Здружение на судиите на Република Македонија
 
 
Изработката на Веб странава е финансиски подржана од американскиот народ, преку агенцијата на САД за меѓународен развој - УСАИД Македонија (www.usaid.org.mk), во рамките на Проектот за имплементација на судските реформи (www.jrip.org.mk)