Одберете јазик
 
на веб страната на здружението
СУДСКО МЕДИУМСКИ СОВЕТ
Sudsko mediumski
Судска Етика
Судиски информатор
Судиска ревија
Судска ревија
Публикации
Закони, прописи, акти
 
Службен Весник
Претседателот Саити на работна посета во САД
 
January 10, 2018

Во текот на тринеделната програма, делегацијата посети повеќе институции во состав на правосудниот систем на САД, помеѓу кои: Врховниот суд на САД, Стејт Департментот на САД, Американската адвокатска Комора, Национален Судски Колеџ во Невада, како примарна институција за обезбедување едукација на судиите од САД и останатите земји во светот.Со цел  запознавање со концептот на ресторативна правда, беше остварена посета во повеќе судови и судиски комисии во Колорадо Спрингс, Колорадо.
Човековите права и социјалните прашања беа тема на посета на институциите во Синсинати, Охајо, каде беа посетени: Институтот за човекови права Урбан Морган, Првиот окружен апелациски суд, Правниот Факултет на Универзитетот во Синсинати, како и Полицискиот департман на Синсинати.
Одговорноста во правниот систем, улогата на медијацијата, правни обуки и борба против корупција беа прашања кои се разгледаа преку посета на инстутциите во Њу Јорк, каде делагацијата имаше можност да се запознае со етичките практики, обезбедување транспарентност во правниот систем на САД, обука и професионален развој на судиите и обвинителите.
Владата на САД поддржува програми кои имаат за цел да обезбедат заедничко осознавање помеѓу претставниците од двете држави. Специфична цел на работната посета беше запознавање со судскиот систем на САД во рамки на федералниот систем и поделбата на власта, унапредување на фер, транспарентно и независно судство, системот за менаџирање со судовите,  мониторинг на судски процеси, како и системот на доедукација на судиите во САД.

 Назад
f
Судски Совет
Судови на РМ
Академија за обука на судии и јавни обвинители
Биро за судски вештачења
Адвокатска комора
Комора на извршители на РМ
Нотарска комора на РМ
Јавно обвинителство на РМ
ДПРМ
 
 
©2011 Здружение на судиите на Република Македонија
 
 
Изработката на Веб странава е финансиски подржана од американскиот народ, преку агенцијата на САД за меѓународен развој - УСАИД Македонија (www.usaid.org.mk), во рамките на Проектот за имплементација на судските реформи (www.jrip.org.mk)