Одберете јазик
 
на веб страната на здружението
СУДСКО МЕДИУМСКИ СОВЕТ
Sudsko mediumski
Судска Етика
Судиски информатор
Судиска ревија
Судска ревија
Публикации
Закони, прописи, акти
 
Службен Весник
претседателот саити учествуваше на двнодневниот настан во склоп на проектот "национална дебата за демократија" спроведен од институтот за европска политика
 
June 22, 2019
Институтот за европска политика успешно го спроведе проектот „Национална дебата за демократија“ во кој на дводневен настан кој се одржа на 22-23.06.2019 околу 150 граѓани дискутираа на теми за демократските институции и еднаквоста за сите.

Судијата д-р. Џемали Саити одговараше на прашањата на граѓаните од целата држава поврзани со демократските процеси во државата на националната дебата за демократија, организирана од Институтот за европска политика – Скопје во соработка со универзитетот Стенфорд од САД.

„Зружението на судии придонесе за реформските процеси во делот на правосудството. Голем дел од нашите забелешки беа прифатени од Министерството за правда. Во делот на реформите се направени пдобрувања, односно државата обезбеди процесни гранции за статусните права на судиите избор, унапредување, разрешување и оценување. Реформските процеси во делот на правосудството беа поздравени во Извештајот на Евроспката комисија. Европската Комсија го поздрави и формирањето на Судско медиумскиот совет од Здружението на судии, како прво тело вакво во регионот кое ќе придонесе за зголемување на транспарентноста на судството.“ – одговори судијата Саити на прашањето поставено од граѓанин во однос на системските реформи во судството.

Целата дебата за демократја е достапна на следниот линк - https://www.youtube.com/watch?v=skYAcOtfqZg&feature=y


Назад
f
Судски Совет
Судови на РМ
Академија за обука на судии и јавни обвинители
Биро за судски вештачења
Адвокатска комора
Комора на извршители на РМ
Нотарска комора на РМ
Јавно обвинителство на РМ
ДПРМ
 
 
©2011 Здружение на судиите на Република Македонија
 
 
Изработката на Веб странава е финансиски подржана од американскиот народ, преку агенцијата на САД за меѓународен развој - УСАИД Македонија (www.usaid.org.mk), во рамките на Проектот за имплементација на судските реформи (www.jrip.org.mk)