Одберете јазик
 
на веб страната на здружението
Судиски информатор
Судиска ревија
Судска ревија
Публикации
Закони, прописи, акти
 
Службен Весник
ПОЧЕТНА


СООПШТЕНИЕ
20.04.2017
Управниот одбор на Здружението на судиите на Република Македонија на седница одржана на 20.4.2017 година, расправаше за состојбата со платите во судството, и притоа заклучи дека е потребно продолжување на активностите до целосна реализација на заложбите за нивно зголемување согласно зголемувањата на платите во јавното обвинителство. Во таа насока, Управниот одбор ги поддржа досегашните напори на претседателот на Здружението со предлог истите да продолжат и да бидат насочени кон надлежните институции, особено кон Судскиот Совет на РМ и Судски Буџетски Совет. Управниот одбор утврди дека надлежните органи не покажале сериозен пристап кон ова прашање и барањата на судиите, па оттука остро реагира на таквото однесување и повикува на соодветен ангажман со цел исполнување на барањата на судиите засновани на релевантната законска регулатива, а заради заштита на достоинството и угледот на судијата и судиската функција. Управниот одбор заклучи, дека е потребно натамошните активности да се насочат во правец на отворање на вистински дијалог за изнаоѓање на соодветно решение, а за таа цел овие активности да бидат водени и од ставовите и препораките на подружниците.
прочитај повеќе >
 
10 дневна тренинг - програма за спроведување на правдата во Лајден и Хаг, Холандија од 7-16 Јуни 2017 година
12.04.2017
Во рамки на својата Матра програма на обуки за владеење на правото, Холандската амбасада објавува повик за 10-дневна тренинг - програма на тема „Спроведување на правдата“, од 7-16 Јуни 2017 година. Програмата е наменета за судии со искуство заинтересирани за судски менаџмент и одговорности за организација во спроведување на правдата. Вкупниот број на учесници е 36 судии, од 10 различни земји и тоа: Албанија, Босна и Херцеговина, Грузија, Косово, Македонија, Молдавија, Црна Гора, Србија, Турција и Украина. Холандската влада обезбедува целосна стипендија за избраните учесници. Краен рок за аплицирање е 25 Април (вторник), на следниот линк: http://www.nhc.nl/topics/matra_rule_of_law_training_programme/application_procedure_administration_of_justice/ Во прилог е брошурата со детални информации за програмата.
прочитај повеќе >
 
ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА ПРАВОСУДСТВОТО
03.04.2017
Во рамките на проектот Денови на правосудството – Независност и ефикасност на судството, Здружението на судиите на Република Македонија со поддршка на Отсекот за владеење на правото при Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Британската амбасада и Центарот за правни истражувања на 31.3.2017 година го одржа завршниот настан, на кој му претходеа три регионални дискусиони форуми. На настанот се обратија амбасадорката на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Нина Соумалаинен, и Британскиот амбасадор, Чарлс Гарет. Абасадорката ја истакна определбата на Мисијата кон поддршка на активностите на Здружението на судиите, а во насока на реформата во правосудството, додека Британскиот амбасадор, Чарлс Гарет, ја нагласи неопходноста од зајакнување на владеењето на правото во Република Македонија, и во оваа насока ја истакна подршката на Велика Британија. Во рамки на работниот дел, свое обраќање имаше претседателот Саити, кој се осврна на активностите на Здружението, насочени кон независно и самостојно судство, притоа ја нагласи потребата од меѓу – институционално координирање на активностите. Во продолжение ја истакна потребата од вистинско балансирање помеѓу независноста и одговорноста на судиите, интегритетот, надградување на етичките стандарди, како и градење на стратегија за односи со медиумите. Останува предизвикот кон градење вистински стандарди, кои ќе бидат сеопфатни и објективно мерливи, и ќе доведат до реална проценка за независноста и довербата на граѓаните кон судството. Претседателот на Врховен суд на Република Македонија, судија Јово Ванѓеловски, се осврна на моменталната состојба во судството и потребата за ревидирање на клучните законски решенија кои се однесуваат на статусот на судиите, како и повеќе дискутабилни материјални и процесни закони. На пленарната седница се обрати претседателката на Здружението на судии на Република Србија, судија Драгана Бољевиќ, која ја образложи улогата на професионалните здруженија во реформските процеси на правосудниот систем. На свечената академија која следуваше по работниот дел, се обратија и министерот за правда на Република Македонија, г-дин Валдет Џафери, и претседателот на Судски Совет на Република Македонија, г-дин Зоран Караџовски, при што на присутните им го честитаа Денот на правосудство со порака за понатамошна идна соработка во светло на јакнење на капацитетите на судството.
прочитај повеќе >
 

ПРЕТХОДНИ ТЕМИ
ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ДЕНОТ НА ПРАВОСУДСТВОТО ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА >24.03.2017
ДИСКУСИЈА ЗА СУДСКАТА ПРАКСА НА ФОРУМ ВО БИТОЛА >24.03.2017
ОДРЖАНА СЕДНИЦА НА УПРАВНИОТ ОДБОР НА ЗСРМ ВО ВРСКА СО СОСТОЈБИТЕ СО ПЛАТИТЕ ВО СУДСТВОТО >20.03.2017
втор регионален форум во скопје >16.03.2017
Средба на претседателот на ЗСРМ со министерот за правда >14.03.2017
Одржан регионален форум за дискусија во Штип >10.03.2017
Средба на претседателот Саити со амбасадорката на ОБСЕ Соумалаинен >08.03.2017
СООПШТЕНИЕ >07.03.2017
Денови на правосудството – независност и ефикасност на судството >28.02.2017
Здружението на судиите со свои претставници на тркалезна маса во CEELI – Институт, Прага >06.02.2017
f
Судски Совет
Судови на РМ
Академија за обука на судии и јавни обвинители
Биро за судски вештачења
Адвокатска комора
Комора на извршители на РМ
Нотарска комора на РМ
Јавно обвинителство на РМ
ДПРМ
 
 
©2011 Здружение на судиите на Република Македонија
 
 
Изработката на Веб странава е финансиски подржана од американскиот народ, преку агенцијата на САД за меѓународен развој - УСАИД Македонија (www.usaid.org.mk), во рамките на Проектот за имплементација на судските реформи (www.jrip.org.mk)