Одберете јазик
 
на веб страната на здружението
Судиски информатор
Судиска ревија
Судска ревија
Публикации
Закони, прописи, акти
 
Службен Весник
ПОЧЕТНА


оддржана 23та седница на управниот одбор на здружението на судиите на република македонија
17.01.2019
На денешната седница, фокусот беше ставен на расправата по заклучокот на работната група за разгледување на правната регулатива во врска со исплата на плати на судиите и други додатоци, предвидени со закон. Управниот одбор го разгледа извештајот на работната група од 21.12.2018 година, а објавен на веб страната на Здружение на судиите на Република Македонија, при тоа, во целост ги поддржа донесените заклучоци кои се однесуваат на платата и надоместоците на судиите, со дополнување на заклучокот од точка 1, при што ја задолжи работната група да изготви иницијатива до Уставниот суд на РМ за одредби од законот за плати на судиите како и да подготви предлог законски измени на законот за плати на судиите.
прочитај повеќе >
 
Оддржан состанок на претседателот д-р. Џемали Саити со директорот на академијата за судии и јавни обвинители Павел Шатев, проф.д-р. Наташа габер дамјановска
17.01.2019
На 17.01.2019 година Претседателот на Здружението на судиите судија д-р. Џемали Саити оствари средба со Директорот на Академијата за судии и јавни обвинители Павел Шатев, проф.д-р. Наташа Габер Дамјановска. На состанокот беше дискутирано за унапредување на соработката помеѓу двете институции, преку конкретни активности кои ќе ги одразат потребите и интересите на судиите во насока на градење на мерки на независност и интегритет со цел владеење на правото и правната држава.
прочитај повеќе >
 
Средба на претседателот Саити со претседателот на Институтот за човекови права Маргарита Цаца Николовска
27.12.2018
Претседателот на Здружението на судиите на Република Македонија д-р. Џемали Саити, оствари средба со претседателот на Институтот за човекови права, Маргарита Цаца Николовска, со цел за интензивирање на соработката. На состанокот беа разгледани прашања од областа на владеење на правото во Република Македонија, како и досегашниот и понатамошниот тек на реформските активности. Двата претставници заклучија дека е потребно интензивирање на соработката помеѓу ЗСРМ и ИЧП, со цел зајакнување на независноста на судството и владеење на правото во државата.
прочитај повеќе >
 

ПРЕТХОДНИ ТЕМИ
изнаоѓање на системско решение за плати и додатоци на судиите - втор состанок на работна група на зсрм >21.12.2018
Известување на Судско-медиумскиот совет >14.12.2018
25 години Здружение на судиите на Република Македонија >14.12.2018
III-та седница на Судско-медиумскиот совет >07.12.2018
претседателот саити за најновата одлука на судски буџетски совет за исплата на додатоци на плата на судиите >04.12.2018
дводневна работилница за судска етика >27.11.2018
Посета на подружницата на Здружението при основен суд куманово >16.11.2018
прв состанок на работна група за имплементација на препораките на ГРЕКО >15.11.2018
одржан првиот состанок на работната група на ЗСРМ за разгледување на правната регулатива за исплата на плати на судиите во РМ >14.11.2018
II седница на Судско-медиумскиот совет >12.11.2018
f
Судски Совет
Судови на РМ
Академија за обука на судии и јавни обвинители
Биро за судски вештачења
Адвокатска комора
Комора на извршители на РМ
Нотарска комора на РМ
Јавно обвинителство на РМ
ДПРМ
 
 
©2011 Здружение на судиите на Република Македонија
 
 
Изработката на Веб странава е финансиски подржана од американскиот народ, преку агенцијата на САД за меѓународен развој - УСАИД Македонија (www.usaid.org.mk), во рамките на Проектот за имплементација на судските реформи (www.jrip.org.mk)