Одберете јазик
 
на веб страната на здружението
СУДСКО МЕДИУМСКИ СОВЕТ
Sudsko mediumski
Судска Етика
Судиски информатор
Судиска ревија
Судска ревија
Публикации
Закони, прописи, акти
 
Службен Весник
Дводневна расправа за предлог-измените во Законот за судовите и Законот за Судски совет
 
November 08, 2018
На 8-9 Ноември, во организација на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, се оддржа дводневна конференција на тема "Расправа за предлог-измените во Законот за судовите и Законот за Судски совет" во хотел Александар Палас, Скопје.

На дводневната расправа, свој говор имаше и претседателот на Здружението на судиите, судија д-р. Џемали Саити, на кој ја истакна потребата и начинот за нов модел на Судскиот совет според препораките на Венецијанската комисија, како и се осврна на конкретните проблеми и прашања со кои се соочува судството во Република Македонија. Презентација оддржа и министерката за правда проф-д-р. Рената Дескоска која се осврна на воспоставување на систем со гаранции за независност во судството, како и дефинирани основи за одговорност кај судиите. Свој говор одржа и амбасадорот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје г-дин. Клеменс Која. На настанот учествуваа судии,  професори, како и претставници од министерството за правда и невладиниот сектор.

Назад
f
Судски Совет
Судови на РМ
Академија за обука на судии и јавни обвинители
Биро за судски вештачења
Адвокатска комора
Комора на извршители на РМ
Нотарска комора на РМ
Јавно обвинителство на РМ
ДПРМ
 
 
©2011 Здружение на судиите на Република Македонија
 
 
Изработката на Веб странава е финансиски подржана од американскиот народ, преку агенцијата на САД за меѓународен развој - УСАИД Македонија (www.usaid.org.mk), во рамките на Проектот за имплементација на судските реформи (www.jrip.org.mk)