Одберете јазик
 
на веб страната на здружението
СУДСКО МЕДИУМСКИ СОВЕТ
Sudsko mediumski
Судска Етика
Судиски информатор
Судиска ревија
Судска ревија
Публикации
Закони, прописи, акти
 
Службен Весник
Регионална конференција, на тема: “Интегритетот на судијата: нужност или потреба”.
 
March 30, 2021

Денес на 30.03.2021 година, во организација на Здружението на судии на Република Северна Македонија, а со поддршка на OБСЕ Мисијата во Скопје, по повод денот на Правосудство на РСМ, се одржа, on line Регионална конференција, на тема: “Интегритетот на судијата: нужност или потреба”.

На ова конференција учествуваа судии од РСМ и регионот, како и претставници на невладиниот сектор од областа на владеењето на правото.

Воведни обраќања имаа судиите: Дамир Контрец, судија на Врховен суд на Република Хрватска и претседател на Хрватското Здружение на судии, д-р Мирјана Лазарова Трајковска, судија на Врховен суд на РСМ, Иван Џолев, Претседател на Основен кривичен суд Скопје, а беше презентирано и излагањето на директорт на Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“, д-р Наташа Габер Дамјановска.

Воведничарите се осврнаа на важноста на судскиот интегритет, посочувајќи ги правните и фактички предуслови за зајакнување на истиот, и неговото влијание во зголемувањето на довербата во правосудниот систем, за што беа нотирани релевантни заклучни согледувања.

Во свечениот дел свои обраќања имаа: Претседателот на Врховниот суд на РСМ, судија Беса Адеми, Амбасадорот на ОБСЕ Мисијата во Скопје Клеменс Која, Амбасадорот Дејвид Гир – Шеф на Делегацијата на Европоската Унија во Република Северна Македонија, Кејт Мари Брнз, Амбасадор на САД во РСМ и д-р Џемали Саити, Судија на Врховен суд на РСМ и Претседател на Здружението на судии на РСМ. 
Линк: Видео од Свечениот дел  по повод ден на Правосудството on line Регионална конференција, на тема: “Интегритетот на судијата: нужност или потреба”.
https://vimeo.com/531188155

Video od online conferencija po povod denot na pravosudstvoto from Здружение на судите на РСМ on Vimeo.Назад
f
Судски Совет
Судови на РМ
Академија за обука на судии и јавни обвинители
Биро за судски вештачења
Адвокатска комора
Комора на извршители на РМ
Нотарска комора на РМ
Јавно обвинителство на РМ
ДПРМ
 
 
©2011 Здружение на судиите на Република Македонија
 
 
Изработката на Веб странава е финансиски подржана од американскиот народ, преку агенцијата на САД за меѓународен развој - УСАИД Македонија (www.usaid.org.mk), во рамките на Проектот за имплементација на судските реформи (www.jrip.org.mk)