Одберете јазик
 
на веб страната на здружението
СУДСКО МЕДИУМСКИ СОВЕТ
Sudsko mediumski
Судска Етика
Судиски информатор
Судиска ревија
Судска ревија
Публикации
Закони, прописи, акти
 
Службен Весник
СООПШТЕНИЕ НА УПРАВНИОТ ОДБОР НА ЗДРУЖЕНИЕТО НА СУДИИТЕ - ЗАШТИТА НА ИНТЕГРИТЕТОТ НА СУДИИТЕ
 
April 25, 2019

Управниот одбор на Здружението на судиите на РМ, разлгедувајки ги актуелните состојби во судството, и особено последните случувања, најостро ги осудува нападите кои доаѓаат од било која страна, врз судиите и особено говорот на омраза на поглаварот на ИВЗ, искажан на прес конференцијата одржана на 23.04.2019 година, кон судијата Сузана Дончевска, судија на Основен Суд Скопје 2 Скопје. Воедно Управниот одбор на Здружението на судиите ги повикува сите надлежни органи да преземат соодветни дејствија, во однос на целиот настан, кој се однесува на оваа судска постапка и последиците од истата, со цел обезбедување на предуслови за владеење на правото и правната сигурност на граѓаните на Република Северна Македонија. Притоа уште еднаш нагласуваме дека надлежните институции, се должни да ги применат обезбедените гаранции за заштита на интегритетот на судиите при нивното постапување.

Назад
f
Судски Совет
Судови на РМ
Академија за обука на судии и јавни обвинители
Биро за судски вештачења
Адвокатска комора
Комора на извршители на РМ
Нотарска комора на РМ
Јавно обвинителство на РМ
ДПРМ
 
 
©2011 Здружение на судиите на Република Македонија
 
 
Изработката на Веб странава е финансиски подржана од американскиот народ, преку агенцијата на САД за меѓународен развој - УСАИД Македонија (www.usaid.org.mk), во рамките на Проектот за имплементација на судските реформи (www.jrip.org.mk)