Одберете јазик
 
на веб страната на здружението
СУДСКО МЕДИУМСКИ СОВЕТ
Sudsko mediumski
Судска Етика
Судиски информатор
Судиска ревија
Судска ревија
Публикации
Закони, прописи, акти
 
Службен Весник
Соопштение
 
January 08, 2020
 

Управниот одбор на Здружението на судиите на РМ, на телефонската седница одржана на ден 08.01.2020 година расправаше за новонастанатата состојба во Основен Кривичен суд Скопје и во потполност се согласува со соопштените до јавноста од страна на истиот суд објавено на веб страната на судот и средствата за информирање, при што најостро ги осудува сите видови на напади врз независноста на судството, интегриететот на судиите и нападите врз работата на било кој друг орган од судска надлежност, истовремено повикувајќи ги сите процесни чинители на „воздржаност“ и целосно почитување на законот во однос на нивното постапување.

Управниот одбор уште еднаш ги осудува сите видови на опострукција на правдата и ги повикува сите надлежни институции во рамките на нивните надлежности да преземат конкретни активности во насока на обезбедување на принципот на владеење на правото и целосното функционирање на правната држава.

Скопје 08.01.2020 година

Судија д-р Џемали Саити
Претседател на Здружение на судиите на Република Македонија

Назад
f
Судски Совет
Судови на РМ
Академија за обука на судии и јавни обвинители
Биро за судски вештачења
Адвокатска комора
Комора на извршители на РМ
Нотарска комора на РМ
Јавно обвинителство на РМ
ДПРМ
 
 
©2011 Здружение на судиите на Република Македонија
 
 
Изработката на Веб странава е финансиски подржана од американскиот народ, преку агенцијата на САД за меѓународен развој - УСАИД Македонија (www.usaid.org.mk), во рамките на Проектот за имплементација на судските реформи (www.jrip.org.mk)