Одберете јазик
 
на веб страната на здружението
СУДСКО МЕДИУМСКИ СОВЕТ
Sudsko mediumski
Судска Етика
Судиски информатор
Судиска ревија
Судска ревија
Публикации
Закони, прописи, акти
 
Службен Весник
НОВИНАРСКА ШКОЛА ЗА СУДИИ
 
October 31, 2019
Здружението на судиите во соработка со Амбасадата на САД во Северна Македонија на ден 31.10 ја организираа дводневната обука за судии и новинари со наслов Новинарска Школа на судии, во рамките на проектот Зајакнување на капацитетите и функционалноста на Судско Медиумскиот совет на Северна Македонија. Свои излагања имаа г-ѓа Шели Коен од судско медиумскиот совет на Врховниот суд на Масачусетс и Јоана Лачана - Шефица на канцеларијата за односи со јавност при ЕУЛЕКС Мисијата во Косово.
По завршувањето на излагањата, присутните се вклучија во интерактивна диксија при што се однесоа конкретни заклучоци и препораки за подобрување на транспарентноста на судството и пристапот на новинарите до судовите.
По завршувањето на дискусијата работните групи на Судско медиумскиот совет и Министерството за правда на Северна Македонија ќе ги разгледуваат насоките и препораките за со цел на измена на на клучни законски решенија.
Назад
f
Судски Совет
Судови на РМ
Академија за обука на судии и јавни обвинители
Биро за судски вештачења
Адвокатска комора
Комора на извршители на РМ
Нотарска комора на РМ
Јавно обвинителство на РМ
ДПРМ
 
 
©2011 Здружение на судиите на Република Македонија
 
 
Изработката на Веб странава е финансиски подржана од американскиот народ, преку агенцијата на САД за меѓународен развој - УСАИД Македонија (www.usaid.org.mk), во рамките на Проектот за имплементација на судските реформи (www.jrip.org.mk)