Одберете јазик
 
на веб страната на здружението
СУДСКО МЕДИУМСКИ СОВЕТ
Sudsko mediumski
Судска Етика
Судиски информатор
Судиска ревија
Судска ревија
Публикации
Закони, прописи, акти
 
Службен Весник
Конференција „Судството во Северна Македонија по реформскиот процес: Судија, Quo Vadis? “.
 
March 31, 2022
Здружението на судиите на Република Северна Македонија со поддршка на Мисијата на ОБСЕ во Скопје организираа Регионална конференција по повод Денот на правосудството на тема Судството во Северна Македонија по реформскиот процес: Судија, Quo Vadis? “.

Конференцијата се одржи денес на 31 март 2022 година со почеток во 11:30 часот преку платформа ZOOM.


Во свечениот дел свои обраќања имаа:

§ Никола Тупанческиминистер за правда

§ Беса Адемипретседателка на Врховниот суд на РСМ

§ Амбасадор Клеменс Која – шеф на Мисијата на ОБСЕ во Скопје

§ Амбасадор Дејвид Гир – шеф на Делегацијата на Европската унија во Северна Македонија

§ Амбасадор Дирк Јан Коп – Амбасада на Кралството Холандија


Во работниот дел свои обраќања имаа:

§ Ана Павловска Данева – професорка на Правниот факултет „Јустинијан I“, Скопје,

§ Александар Шопов – судија на Основниот суд Велес

§ Бетим Јахја судија на Основниот суд Тетово

§ Ѓорѓи Андонов претседател на Основниот суд Штип

 

Цел на оваа конференција беше проверка односно верификација на сработеното, согласно Стратегијата за реформа на правосудниот систем, и идните правци на развој, на нашиот судски систем, со фокус на судијата со интегритет, и транспарентен и доверлив правосуден систем.

Назад
f
Судски Совет
Судови на РМ
Академија за обука на судии и јавни обвинители
Биро за судски вештачења
Адвокатска комора
Комора на извршители на РМ
Нотарска комора на РМ
Јавно обвинителство на РМ
ДПРМ
 
 
©2011 Здружение на судиите на Република Македонија
 
 
Изработката на Веб странава е финансиски подржана од американскиот народ, преку агенцијата на САД за меѓународен развој - УСАИД Македонија (www.usaid.org.mk), во рамките на Проектот за имплементација на судските реформи (www.jrip.org.mk)