Одберете јазик
 
на веб страната на здружението
СУДСКО МЕДИУМСКИ СОВЕТ
Sudsko mediumski
Судиски информатор
Судиска ревија
Судска ревија
Публикации
Закони, прописи, акти
 
Службен Весник
СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТА
 
July 09, 2014

Здружението на судиите на Република Македонија ги осудува протестите како израз на незадоволство од пресудата на судот за случајот „Монструм“.


    Здружението признава право на мирни протести како јавно и масовно изразување незадоволство кон некого или кон нешто, но строго го осудува петочниот напад врз зградата на судот, укажувајќи дека секој совесен човек треба да знае дека одбраната и застапувањето на своите интереси не смее да биде интерпретирано преку насилни протести.


    Улицата не е место каде се задоволува правдата, напротив таа се остварува во институциите. Зградите на Судовите се само објекти, а судиите се тие кои правораздаваат согласно со закон.
 

    Здружението апелира на воздржување од протести кои очебијно тој што ги организира не сака или неможе да ги контролира, а со тоа, и избегнување на конфликтни ситуации.


    Доколку има сомневање за законитоста на првостепената пресуда, Уставот на РМ гарантира право на жалба, а со  закон е регулирано во кој рок и до кој суд. Ова неможе, да не им е познато на тие што во име на нивната правда ги кршат прозорците на зградите на судовите, кои ќе се платат дел и од самите нив како даночни обврзници.

Назад
f
Судски Совет
Судови на РМ
Академија за обука на судии и јавни обвинители
Биро за судски вештачења
Адвокатска комора
Комора на извршители на РМ
Нотарска комора на РМ
Јавно обвинителство на РМ
ДПРМ
 
 
©2011 Здружение на судиите на Република Македонија
 
 
Изработката на Веб странава е финансиски подржана од американскиот народ, преку агенцијата на САД за меѓународен развој - УСАИД Македонија (www.usaid.org.mk), во рамките на Проектот за имплементација на судските реформи (www.jrip.org.mk)