Одберете јазик
 
на веб страната на здружението
СУДСКО МЕДИУМСКИ СОВЕТ
Sudsko mediumski
Судска Етика
Судиски информатор
Судиска ревија
Судска ревија
Публикации
Закони, прописи, акти
 
Службен Весник
РАБОТЕН СОСТАНОК НА ПРЕТСТАВНИЦИТЕ НА ЗДРУЖЕНИЕ НА СУДИИ СО МИНИСТЕРОТ ЗА ПРАВДА Д-Р Никола Тупанчески
 
March 10, 2022

На 10.03.2022 година во просториите на Здружение на судии се одржа работна средба на Претседателот на Здружение на судиите на РСМ на која присуствуваа и членовите на Комиисјата за подобрување на материјалниот стастус на судиите, со министерот за правда проф д-р Никола Тупанчески, на која се разговараше за актуелните состојби во судството, со акцент над материјалниот статус на судиите.

Од страна на Комисијата пред министерот беше презентирана Стратегијата за подобрување на материјалниот статус на судии 2022-2024 година и Предлог активностите за реализација на Стратегијата за подобрување на материјалниот статус на судиите, во која се реафирмираат досега истакнатите барања како и нови барања, со акцент на потребата од реализација на досега договорените активности со Владата на РСМ, а кои се однесуват на материјалниот стастус на судиите.

Министерот Тупанчески, се осврна на актуелните состојби во судството, притоа ја нотираше потребата од натамошно продолжување на реформите, истакнувајќи ја потребата од зајакнување на судските капацитети, воедно антиципирајќи ги барањата на суиите кои се однесуваат на материјалниот стастус, за што најави соодветен ангажман од негова страна за решавање на овие состојби. 

Назад
f
Судски Совет
Судови на РМ
Академија за обука на судии и јавни обвинители
Биро за судски вештачења
Адвокатска комора
Комора на извршители на РМ
Нотарска комора на РМ
Јавно обвинителство на РМ
ДПРМ
 
 
©2011 Здружение на судиите на Република Македонија
 
 
Изработката на Веб странава е финансиски подржана од американскиот народ, преку агенцијата на САД за меѓународен развој - УСАИД Македонија (www.usaid.org.mk), во рамките на Проектот за имплементација на судските реформи (www.jrip.org.mk)